Bettskena

Bettskena

Bettskena är ett behandlingsalternativ för patienter som lider av besvär från käkleder och tuggmuskler. Den är mest lämplig för patienter som gnisslar tänder nattetid och har uttalade slitager på tänderna.

 

Orsaker till sådana besvär är ofta stressrelaterat. Många kliniska studier har visat att bettskena ger ett gott behandlingsresultat.

 

Behandling med bettskena ger en jämnare fördelning av belastningen i tuggmuskulaturen och skyddar tänderna från ytterligare slitage.

 

Tandläkaren gör en noggrann undersökning av bettrelationer, käkleder, tuggmuskler och sjukdomshistoria.

 

För beställning av bettskena tar tandläkaren avtryck av tänderna och skickar till tandteknikern. Tandteknikern utformar en bettskena som är individuell anpassad med insättningsplatser för tänderna. Bettskena kan beställas för placering i överkäke eller underkäke. Det blir ofta bekvämare att ha den i överkäken.

 

Bettskenan tillverkas i olika typer.

Hårdbettskenan görs i hård akryl (plast). Vi rekommenderar ofta denna typ av bettskena som har bättre stabiliseringseffekt och bättre hållbarhet. Vi erbjuder ett år garanti på hård bettskena.

Mjuk skena tillverkas av mjukt plastmaterial. Den kan ge en viss skyddande effekt mot tandskador och tandgnissling. Men hållbarheten och funktionen är begränsad vid denna typ av bettskena.

 

Vi erbjuder tandvård i nära samarbete med Tandläkarförbundet, Försäkringskassan, Västmanlands landsting, Tandvård- och Läkemedelsverket och Socialstyrelsen

© Copyright 2016. All Rights Reserved.